Kuyruklu yıldız gezegeni keşfedildi! İşte detaylar – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri
Gökbilimciler, 164 ışıkyılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde dönen “WASP-69 b” adlı yeni bir ötegezegen keşfettiler. Bu gezegeni ilginç kılan şey ise bir “kuyruğa” sahip olmasıdır.
WASP-69 b’nin çok uzun bir kuyruğu var. Bu kuyruk, gezegenin hidrojen ve helyum parçacıklarından oluşan atmosferini giderek kaybetmesi ve gezegenin üzerinde esen kuvvetli yıldız rüzgarları nedeniyle oluşmuştur. Böylece kuyruklu yıldız benzeri bir gezegen ortaya çıktı.
SICAK JÜPİTER
Webtekno’da verilen ayrıntılara göre WASP-69 b sıcak bir Jüpiter olacaktır. Bu onun Jüpiter’in kütlesine yakın bir gaz devi olduğu anlamına gelir. Konumu, 164 ışıkyılı uzaklıktaki Kova takımyıldızındaki bir yıldızın yörüngesidir. Bu yıldızın yörüngesinde çok daha kısa bir mesafede dönüyor. Bu nedenle sıcaklığı hızla yükselir. Yıldızın yaydığı radyasyon miktarı gazları buharlaştırır ve gezegenin arkasında bir iz bırakır.
Bilim insanları ötegezegenin saniyede yaklaşık 200.000 ton gaz kaybettiğini tahmin ediyor. Ayrıca bir milyar yılda kaybedilen kütlenin Dünya’nın kütlesine eşdeğer olduğunu, dolayısıyla atmosferdeki gazın muhtemelen hiçbir zaman tükenmeyeceğini de söylediler. Toplam kütlesi gezegenimizinkinden 90 kat daha fazladır.
Kuyruk uzunluğu tahminleri onun boyutunu gösterir. Sonuç olarak 563 bin 270 kilometre uzunluğunda bir kuyruğa sahip olduğu düşünülüyor. Bu da Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 1,5 katına yakın bir mesafe anlamına geliyor.