Güncel Haberler

Aile hekimleri hastanelerden test isteyebilecek

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında dijital entegrasyona yönelik çalışmalar tamamlandı.

1 Ocak 2025’ten itibaren tüm illerde hayata geçirilecek uygulamayla aile hekimleri ve sağlıklı yaşam merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak.

Sınavlar doğrudan talep edilebilir

Bu sistem sayesinde aile hekimleri INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonu gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Hastalar hastaneye gitmeden ve herhangi bir kliniğe başvurmadan test yaptırabilecek; Sonuçlar aile hekimlerinin ekranlarından görüntülenebiliyor.

Sınav randevularına özel fiyatlar

Ayrıca aile hekimlerinin Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kayıtlı hastaları için hastanelerden alabilecekleri tıbbi randevuların yanı sıra, yalnızca kendi hastaları için kullanılabilecek kontenjanlar da oluşturuldu. Bu hastaların ikinci ve üçüncü basamak muayenelerinde MHRS’den randevu alan hastaya uygulanan işlem adımları uygulanacaktır.

Pratisyen hekimler, kayıtlı hastalarını muayene veya değerlendirme sonrasında hastaneye sevk etmeye karar verdiklerinde, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya doktor notu oluşturabilecekler. Oluşturulan nottaki bilgiler hastanedeki doktorlar tarafından görüntülenebilmektedir.

Doktorlar pratisyen hekime geri bildirim notu yazabilecek

İkinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarındaki doktorlar, aile hekimlerinin yönlendirdiği veya doğrudan hastaneye kabul edilen hastaları değerlendirdikten sonra sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden aile hekimine geri bildirim notu yazabilecek. Pratisyen hekimler bu geri bildirim notlarını sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarında görüntüleyebilecek.

Aile hekimleri, laboratuvar tetkikleri talebinde bulunduktan hemen sonra e-Nabız üzerinden benzersiz ve özel kodu hastayla paylaşacak. Bu süreçte hastalar hastanelerde ayrı ayrı muayene edilemeyecek, randevular sorgulanmayacak ve hastanedeki doktorlar tekrar muayene talep etmeyecek. Hastanın talep tarihinden itibaren en geç 3 iş günü (mamografi ve ultrason hariç) hastaneye gelmemesi durumunda ilgili kod geçerli olmayacaktır.

Aile hekimleri, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden, kendilerine kayıtlı hastalara doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından görüntüleme talebinde bulunabilecek. Bu işlemlerden aile hekimleri, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden uygun yaş grubundaki (20-100 gün arası çocuklar) gelişimsel kalça displazisi için mamografi ve ultrason randevusu alabilecek ve bunu hastayla paylaşabilecek. . Direkt röntgen taleplerinde laboratuvar incelemesine ilişkin yöntem uygulanacaktır.

Aile sağlığı merkezi tarafından laboratuvar tetkikleri ve/veya görüntüleme tetkikleri için ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilen hastaların kayıtları, kendilerine tahsis edilen “Hasta Kayıt Masası”na kaydedilerek kan alımı ve/veya muayenehaneye yönlendirilecektir. radyoloji ünitesi. Aile hekimlerinin kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarında kan testi ve görüntü sonuçları uyarı olarak yer alacak.

Vita Sana Merkezleri için de randevu alınabilmektedir.

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında görev yapan doktorlar, uygun gördükleri hastalarının danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için MHRS üzerinden randevu alabilecek, sağlık bilgi yönetimine ilişkin bilgi notu düzenleyerek onları yönlendirebilecek. Kullandıkları sistem ekranları.

Sevk edilen hastanın bilgi notuna Centro Vita Sana personelinin (başhekim, diyetisyen, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, çocuk gelişim uzmanı vb.) kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden başvurulabilmektedir. Sağlıklı Yaşam Merkezi personeli, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sisteminin ekranları aracılığıyla bireye verdikleri danışmanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi notları oluşturabilecek. Oluşturulan bilgi notu, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarının doktorları tarafından, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilmektedir.

Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde görev yapan personeller, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sisteminin ekranları üzerinden hastanın doktoruna gelen son üç bilgi notunu görüntüleyebilecek. Vita Sana Merkezlerinde görev yapan sorumlu doktor ve diyetisyen, herhangi bir sağlık kuruluşunda 90 gün içerisinde yapılan analiz ve test sonuçlarını, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sisteminin ekranları üzerinden görüntüleyebilecek. Vatandaşlar tüm sonuçlarına e-Nabız profillerinden ulaşabilecek.

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin dijital entegrasyonu sayesinde eklenen yeni hizmet türleri (vizit, görüntüleme, konsültasyon vb.) sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden otomatik olarak sisteme entegre edilecek ve hizmetlerin sürekliliği garanti altına alınacaktır. Bu güncellemelerin il sağlık müdürlükleri, hastaneler ve birinci basamak sağlık kuruluşları tarafından takip edilmesi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu