Güncel Haberler

Bakan Kacır: Türkiye, dijital dönüşüme yürekten inanıyor

Bakanlık tarafından yayınlanan beyana göre Kacir, Varşova’nın Polonyalı başkentindeki OECD Bölgesel Kalkınma Politikası Komitesi’ne (RDPC) “Dayanıklı yerleşimler için bölgesel gelişimi güçlendiren” katıldı.

Bakan Kacir, burada yaptığı konuşmada, son yıllarda önemli bir ilerleme sağlamak amacıyla önemli bir merkez alanında üretim ve teknolojik gelişim Türkiye gözlemledi.

Kacır, Türkiye’nin dinamik iş gücü, stratejik konumu ve güçlü endüstriyel altyapı ile Avrupa’nın küresel değerinin zincirlerinde giderek daha önemli bir aktör haline geldiğini söyledi.

“Sadece büyümeyi teşvik etmekle kalmıyoruz, aynı zamanda bölgesel uygunluğu güçlendirmeye ve bölgesel eşitsizlikleri etkili bir şekilde yönetmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda, kalkınma ajanslarımız ve bölgesel kalkınma idarelerimiz önemli bir rol oynuyor. Bu kurumlar, ulusal endüstriyel stratejilerimizi ve yeniliği potansiyel ve benzersiz önceliklerle uyumlu hale getiren hayati bir köprüdür.

“Türkiye, dijital dönüşüm kalbe inanıyor”

“Rekabetçiliğini artırmak için bölgesel kalkınma politikalarının kullanımı” başlıklı toplantının toplantısına konuşan Kacır, Avrupa dijital programına ve Avrupa dijital ekosistemi tarafından kurulan 5 Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi’ne (EDIH) aktif katılım olduğunu söyledi.

Bu merkezlerin teknolojik test yapılarına erişim sağladığını, KOBİ’ler ve kamu kurumları için inovasyonun becerilerinin ve finansmanının finansmanını sağlayarak, herkes için müreffeh bir geleceği garanti eden kapsayıcı, kalıcı ve işbirliği dijital bir dönüşüme inanmaktadır. “Değerlendirildi.

16 dönüşüm programının altındaki toplam 673 proje

Kacir, “Direniş oturumunun inşasında küresel dönüşümlere karşı bölgeler, şehirler ve kırsal alanlar” konuşmasında bölgesel kalkınma yönetiminin eylem planlarını tamamladı.

Bakan Kacır, planların bölgesel büyümeye yeni bir ivme kazanmayı ve ülkenin kazançlarını şimdiye kadar ilerletmeyi amaçladığını vurguladı.

“2024-2028 dönemini kapsayan mevcut eylem planlarımız, 16 dönüşüm programı altında toplam 673 proje içeriyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde, bu projelerin uygulanması için yaklaşık 45 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor. Yenilenen teşvik mekanizmamızın temel bloklarından biri yerel kalkınma Ham programıdır.

“Üç ana başlık altında kalkınma politikalarını tartıştık”

Toplantılardan sonra Polonya’nın temaslarının değerlendirilmesi Kacir, “aşırı yerleşimler için bölgesel kalkınmanın güçlendirilmesi”, “yerel kalkınma” ile karşılaşan bakanlar, ulusal kalkınmada oynanan bölgesel kalkınmanın rolü ve bu alandaki diğer ülkelerle olan diğer üyelerle deneyimleri “gözlemlendi.

Üç ana nitelik altında bölgesel kalkınma politikalarını ele aldıklarını beyan eden KACIR aşağıdaki değerlendirmeyi yaptı:

“Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve demografik dönüşüm. Her üç başlıktaki bölgeler arasında ciddi farklılıklar vardır. Dijital dönüşüm, farklı bireyleri, farklı toplulukları ve farklı bölgeleri farklı bir düzeyde etkiler. Büyük şirketler dijital dönüşüm için daha fazla desteğe ihtiyaç duyarken, yaş grubunun adaptasyon için daha fazla desteğe ihtiyaçları vardır. Bu bağlamda, bu farklılıkları bölgesel kalkınma poliçeleri hazırlarken bu farklılıkları göz önünde bulunduruyoruz.”

“Bölgesel kalkınma politikalarında yerel yaklaşımlara ihtiyacımız var”

Kacır, yeşil dönüşümün farklı bölgelerde farklı seviyelere neden olan ve bazı bölgelerde yüksek bir sorunla sektörlerin ağırlıklarının ekonomide daha yüksek olduğunu vurgulayan bir gelişme olduğunu söyledi.

Bu bölgelerde yeşil dönüşümün uygulanmasının öneminin altını çizen, daha kapsayıcı, daha fazla kuşatma ve kimseyi geride bırakmayan bir anlayışla, demografik dönüşüm bizi aslında tüm dünyada yaşlanan nüfusun gerçekliği ile yalnız bıraktı. Ancak bazı bölgelerde nüfus daha hızlı yaşlandı.

“Ortak çalışmayı güçlendirme adımlarını tartıştık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rehberliğinde, son 22 yılda Kacır, katılımcı üye devletlere, katılımcı üye ülkeler arasındaki kalkınmadaki farklılıkları azaltmak için adımları aktardığını ve Türkiye tarafından hazırlanan “ulusal bölgesel kalkınma stratejisi” nin hedeflerini paylaştığını açıkladı.

Bakan Kacır, kalkınma ajanslarının kalkınma ajanslarının 26 bölgedeki lokomotif kurumlar olduğunu ve 26 bölgedeki Anatolia Doğu, Güney -Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya ovasının projelerinin Türkiye’nin dört önemli bölgesel kalkınma çalışması olduğunu vurguladı.

İkili görüşmeler sırasında kalkınma ajansları, diğer ülkelerdeki kalkınma ajanslarıyla karşılıklı projeler gerçekleştirebilecek projeleri değerlendirdi:

“Ortak eserleri güçlendirmek için adımları tartıştık. Özellikle komşu ülkelerimizde, Avrupa Birliği ülkelerinde (AB), bölgesel kalkınma alanında, bir sonraki dönemde Türk endüstrisini ve Türkiye inşaat sektörünü güçlü bir şekilde almak için benimseyeceğimiz adımları değerlendirdik.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu