Güncel Haberler

Kosova Başbakanı Kurti’nin Mitrovica ziyareti Sırbistan ile gerilimi artırdı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Etnik Sırp çoğunluğun bulunduğu Kuzey Kosova, uzun süredir Priştine ile Belgrad arasındaki gerilimin kritik noktası konumundaydı. Son olarak şehri Sırp ve Arnavut olmak üzere ikiye ayıran İbar nehri üzerindeki köprünün açılması ihtimali üzerinde haftalardır gerginlik sürüyor.

REKLAM

Kosova’nın kuzeyindeki Kosovska Mitrovica’daki polis yetkilileri, Başbakan Albin Kurti’nin Pazartesi günü yaptığı ziyaret sonrasında bölünmüş şehrin Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kesiminde en az dört kişinin tutuklandığını duyurdu.

Polis komutan yardımcısı Petrit Fejza’ya göre tutuklananlar arasında Sırp aktivist ve demokrat lider Aleksandar Arsenijeviç de yer alıyor.

Son gelişmeler, Sırp tarafındaki protestocuların yolu kapatması ve Kosova belgelerine sahip sürücülerin geçişini engellemesi sonrasında Sırbistan ile olan dört sınır kapısından ikisinin kapatılmasının ardından geldi.

Kosova Başbakanı Kurti, Mitrovica’nın kuzeyinde Sırp gazetecilere verdiği demeçte, “Artık bir anlaşmamız var ve bu anlaşmaya saygı gösterilmeli ve uygulanmalıdır, ancak Belgrad kabul ettiği anlaşmayı tanımıyor.”

“Sırplar, bu anlaşmanın Büyük Sırbistan ideolojisiyle uyumlu olmadığını anladılar.” diye ekledi.

Etnik Sırp nüfusun ağırlıklı olduğu Kuzey Kosova, uzun süredir Priştine ile Belgrad arasındaki gerilimin parlama noktası konumunda.

Şu anda kapalı olan Brnjak ve Merdare geçitleri, etnik Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu kuzey Kosova’da bulunuyor.

Sırp aktivistler Kosova polisinin bölgeden çekilmesini istiyor. Öte yandan bazı gruplar, NATO liderliğindeki Kosova barış gücü KFOR’un Kosova’nın kuzey bölgesinin kontrolünü ele geçirmesi çağrısında bulunuyor.

KFOR sözcüsü Albay Salvatore Mascoli, bu yöndeki her türlü kararın diyalog ve “uluslararası toplumla etkin koordinasyon” yoluyla alınması gerektiğini söyledi.

şehir; Son olarak Sırbistan ve Arnavutluk bölgelerini ikiye ayıran İbar nehri üzerindeki köprünün hizmete açılmasıyla ilgili gerginlik haftalardır sürüyor.

Albay Salvatore Mascoli, KFOR’un “köprüde sürekli varlığını” sürdüreceğini söyledi.

Sırp yetkililer Başbakan Kurti’nin ziyaretine Cuma gününe kadar yanıt vereceklerini söylediler. Ancak AB bloğuna katılma umuduyla Brüksel’de diyaloğu sürdürmeye hazır olduklarını da belirttiler.

13 yıllık diyaloğa rağmen Kosova-Sırbistan ilişkileri gergin olmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu