Tüketen çok, zararını bilen az! 6 farklı kanser riskini artırıyor! ‘Endişe verici’ Uzman isim uyardı: Açıklanamayan bir artış var!

Assoc Medical Onkolog. Görünür Dr. Gürbüz, alkol bağırsak bakterilerini değiştirerek tümörlerin büyümesinde ve difüzyonunda rol oynayabilir, “özofagus alkol, baş ve boyun tümörleri, göğüsler, sık sık karaciğer tümörleri ve mide tüketimi kanser riskini geliştirme riskini arttırır” dedi.
Tıbbi Onkoloji Exp. Doç. Dr. Gürbazi, bağırsak florası (micbiata) ve kanser raporu üzerindeki görünür alkolün olumsuz etkisine dikkat çekmiştir. Tüketim aniden haftada düşük alkol tüketimi olarak kabul edilir. Görsel “aşırı alkol tüketim oranı erkek ve kadınlarda farklıdır. Kadınlar haftada toplam 7 bardak içiyor, haftada 2 içecek 2, haftada toplam 14 bardak, bu aşırı alkol tüketimi tüketim olarak kabul ediliyor, bu tüketim, önemli riskte artışla ilişkili araştırmaların ardından” dedi.
6 Farklı kanser türleri geliştirme riski!
Doç. Dr. konuşan, alkol tüketimi altı farklı kanser türü geliştirme riskini arttırıyor, ancak tüketiciler genellikle farkında değiller.
Bağırsak sık sık ve meme kanseri yavaş yavaş artmaktadır
2024 Kanser İlerleme Raporu ve Amerikan Sıkışık Araştırma Derneği’nin (AACR) Amerikan Cerrahisi Derneği’nin sonuçlarına göre, son 10 yılda alkol ve kanser 2025 riski, son 10 yılda meme kanseri ve bağırsak karsinomu artan oranlarda gözlenmiştir. Birçok faktörün yanı sıra birçok faktör ve alkol kullanımı bu eğilime rehberlik eden faktörlerden biridir.
Endişe verici artış
Tıbbi onkolog Görüt, yeni kanser ilaçlarının geliştirilmesine ve küresel hayatta kalma oranını artırmaya yol açan bilimsel gelişmelerin son yıllarda şaşırtıcı bir şekilde arttığını vurguladı:
“Bununla birlikte, kanserden kaynaklanan mortalite oranları azalırken, bazı kanser türlerinin genel insidansı açıklanamaz. Özellikle genç yetişkinlerde, uzun yıllar boyunca kalp hastalığına karşı koruyucu olduğu düşünülen orta alkol tüketimi yeniden düşünmelidir.
Bilimsel çalışma gerçekleştirildi
Amerikan Cerrahi Derneği tarafından yapılan son bilimsel çalışmada; On yıldan fazla bir süredir 135 binden fazla sağlıklı yetişkin takip edildi. Çalışma sonucunda, orta ve daha az içmenin, ara sıra içeceklere kıyasla kalp hastalığı riskinin azalmasından yararlanmadığı gösterilmiştir. Hem orta hem de düşük alkol tüketimi ara sıra kullanıma kıyasla gözlenir, kansere bağlı mortalite oranları daha yüksektir.
“Kırmızı Şarap Efsanesi Kalp İçin Yararlı”
Kırmızı Şarap Efsanesi’nin kardiyovasküler yönler açısından potansiyel faydaları olduğu söylenebilir, ancak kalbi sağlıklı tutmanın birçok yolu vardır. Kısacası, kalbiniz için kırmızı şaraptan potansiyel faydalar sağlamaya çalışırken kanser riskini artırmış olabilirsiniz.
Kanser vakaları genç yaşta artıyor
Aşırı alkol tüketiminin, bazı tümör, özofagus, göğüsler, genellikle bağırsaklar, karaciğer ve mide tümörleri dahil olmak üzere kansere neden olma riskini artırdığı bir gerçektir. 30 yılı aşkın yetişkinlerde kanser oranları 10 yılda önemli ölçüde artmıştır. Her ne kadar bağırsak karsinomundaki artışa neden olan faktörler genellikle erken başlangıçta tam olarak anlaşılmamış olsa da, birçok çalışma, erken ve ortalama yetişkinlikte sık ve düzenli alkol tüketiminin gelecekte güçlü bir bağırsak kanseri riskindeki artış ile ilişkili olduğunu göstermiştir. “
Bağırsak florasını değiştir
Assoc Medical Onkoloji Uzmanı. Dr. Görülü, yeni araştırmalarla kanserdeki bu artışın, alkol arasındaki ilişkide bağırsak mikrobiyomunda önemli bir faktör olduğunu söyledi. Doç. Gallumlu, “Bağırsak mikrobiyotası yaklaşık 2 kilo ağırlığındadır ve şimdi işlevi ve ağırlığı nedeniyle bir organ olarak kabul edilir. Alkol, tümörlerin büyümesinde ve yayılmasında rol oynayabilen bağırsak bakterilerini değiştirir.
Avustralya’da yayınlanan ve Science Magazine’de yayınlanan bir çalışmada, DNA hasarına neden olabilir; Bağırsak kanserinin gelişimini tetikleyebilen bir tür bakteri tespit edilirken, duyuruda yayınlanan başka bir makale, kanserin prognozunu olumsuz etkileyebilecek başka bir bakteri türünün ortaya çıktığını açıkladı. Tüm bu gelişmeler, kanser sırasında bağırsak mikrobiata’nın önemini göstermektedir.
Ayrıca, alkol tüketiminin kadınlarda meme kanseri riskini arttırdığına inanılmaktadır, çünkü hastalığın ilerlemesini tetikleyebilecek östrojen hormonu seviyelerini artırabilir. Sonuç olarak, alkol tüketimini azaltmak, kadınların bu hastalığı geliştirme riskini değiştirebilecekleri birkaç yoldan biridir. Ayrıca bağırsak mikrobiyotasının obezitenin ilerlemesi üzerinde önemli etkileri olduğu gösterilmiştir. Bağırsak mikrobiyotasındaki çalışmalarda aşırı kilolu ve obez bireyler hastalık lehine ortaya çıktı “dedi.
Koruma önlemlerini göz önünde bulundurun
Öte yandan, insanların yarısından fazlası alkolün kanser riskini arttırdığını bilmiyor, bu endişe verici. Dr. “Tüm kanser vakalarının yüzde 40’ının değişen risk faktörleri ile ilişkili olduğu tahmin edilmektedir. Sonuç olarak, tütünden kaçınmak, sağlıklı bir diyetle ideal ağırlığı korumak, bağırsak florasını durdurmak için potansiyel düşük, alkol gibi toksik maddelerin tüketimini azaltmak, maruziyeti en aza indirmek ve yaşamımızın bir parçası olmalıdır.
(İHA)