Güncel Haberler

Gazze’de 6 rehinenin öldürülmesinin ardından İsrail’de yüz binlerce kişinin protestoları yaşandı

İsrail televizyon kanalları polisin sokakları kapatan protestoculara basınçlı su kullanarak saldırdığını gösterdi. Yerel medya kaynakları 29 kişinin tutuklandığını bildirdi.

REKLAM

Gazze’de 6 rehinenin öldürülmesinin ardından Pazar günü İsrail’de yüz binlerce kişinin katıldığı protestolar yaşandı. Hükümetin İsrailli tutukluların serbest bırakılmasına yönelik ateşkes anlaşmasına varamaması öfkeyi kışkırtmaya devam ediyor.

İsrail ordusu, Gazze’nin güneyindeki Refah kentindeki bir tünelden rehinelerin cesetlerinin çıkarıldığını duyurdu.

İsrail medyasının tahminlerine göre Kudüs, Tel Aviv ve diğer şehirlerde 500.000 kişilik gösteriler düzenlendi ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun geri kalan 101 rehineyi eve getirmek için daha fazlasını yapması talep edildi.

Kudüs’te protestocular sokakları kapattı ve başbakanlık konutu önünde gösteri yaptı. Havadan çekilen görüntülerde protestocuların, öldürülen rehinelerin fotoğraflarını yanlarında taşıyarak Tel Aviv’in ana otoyolunu kapattıkları görülüyor.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari gazetecilere verdiği demeçte, rehineler Carmel Gat, Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, Almog Sarusi ve Ori Danino’nun cesetlerinin İsrail’e iade edildiğini söyledi.

İsrail Sağlık Bakanlığı sözcüsü, adli tıp incelemesi sonucunda rehinelerin 48-72 saat önce “Hamas teröristleri tarafından yakın mesafeden birkaç el ateş edilerek öldürüldüğünün” tespit edildiğini söyledi.

İsrail televizyon kanalları polisin sokakları kapatan protestoculara basınçlı su kullanarak saldırdığını gösterdi. Yerel medya kaynakları 29 kişinin tutuklandığını bildirdi.

İşçi liderleri Pazartesi günü bir günlük genel grev çağrısında bulundu.

İsrail ordusu savaşın harap ettiği Filistin topraklarında çocuk felci aşısı kampanyası başlatırken, işgal altındaki Batı Şeria’da şiddet olayları alevlendi.

Yaklaşık 11 aydır süren savaşın ateşkes anlaşmasıyla sona erdirilmesi ve geri kalan rehinelerin serbest bırakılması yönünde giderek artan çağrılarla karşı karşıya kalan Netanyahu, sorumlular yakalanana kadar dinlenmeyeceğini söyledi. “Rehineleri kim öldürüyorsa anlaşma istemiyor” dedi.

Üst düzey Hamas yetkilileri, ateşkes anlaşmasını imzalamayı reddeden İsrail’in ölümlerden sorumlu olduğunu söyledi.

Reuters’a konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri şunları söyledi: “İsrailli mahkumların öldürülmesinden Netanyahu sorumludur. “İsrail halkı ‘Netanyahu’ ile ‘anlaşma’ arasında seçim yapmalı.”

7 Ekim’de toplamda 250 civarında rehine alındı. Pazar günü altı rehinenin cesedi bulunmadan önce İsrailli yetkililer, 108 rehinenin hâlâ Gazze’de tutulduğuna inandıklarını ve bunların yaklaşık üçte birinin öldüğünü açıkladı.

Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında 100’den fazla rehine serbest bırakıldı.

İsrail’in daha önceki iki rehine kurtarma operasyonunda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetmişti. Hamas ise İsrail’in hava saldırılarında çok sayıda rehinenin öldüğünü ve kurtarma çabalarının başarısız olduğunu söyledi.

REKLAM

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim’de yeniden alevlendi.

Hamas militanları İsrail sınırını geçerek baskın düzenledi, çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve yaklaşık 250 kişiyi rehin aldı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

REKLAM

Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu